Pregătește-te pentru iarnă, întărește-ți imunitatea

Principalii « dusmani » ai formei noastre in sezonul rece? Lipsa luminii naturale si oboseala care slabeste apararea imunitara. Iata cateva solutii pentru a te pregati pentru iarna, pentru a-ti pastra vitalitatea si pentru a preveni gripa si alte afectiuni specifice sezonului rece.

Alimentatia potrivita. Mancatul ne confera energie. In momentul in care avem un nivel optim de energie ne este mai usor sa combatem virusii. Ai remarcat ca te imbolnavesti mai usor atunci cand esti obosit? Drept urmare, un nivel ridicat de energie ne permite sa fabricam anticorpi si multiplica globulele albe. Trebuie sa stii ca alimentele transformate nu te ajuta sa iti intaresti imunitatea, chiar din contra, o slabesc. Trebuie sa consumi cat mai multe alimente bogate in vitamine si minerale – fructe si legume de sezon, cereale integrale, uleiuri de calitate, ierburi si condimente si sa nu uiti sa consumi cel putin un litru de apa pe zi pentru a ramane hidratat. Hidratarea este importanta si in sezonul rece, nu doar in cel cald.

Vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru reglarea globala a organismului. Aceasta poseda o origine dubla – alimentara si sintetizata de catre organism la nivelul pielii sub actiunea razelor solare sau ultraviolete. Vitamina D influenteaza peste 200 de gene, participa la absorbtia calciului in organism. Drept urmare, trebuie sa consumi ficat, peste gras, galbenus de ou sau unt crud bio.

Pentru anticorpi – magneziu si zinc. Zincul, alaturi de magneziu este un catalizator indispensabil unui numar mare de reactii biochimice in inima celulelor, este un element promordial si in reglarea nivelului de glicemie. Alimente bogate in zinc – cereale si paine integrala, fructele de mare bine gatite, ficat de vita, leguminoase sau seminte oleginoase. Alimente bogate in magneziu – fructe oleaginoase, leguminoase, cereale integrale, paine integrala, pudra de cacao sau legume verzi.

Pentru energie – fier si vitamina C. Cele mai bogate alimente in vitamina C sunt citricele, germenii de grau, polenul. Cele mai bogate alimente in fier – o sursa de proteine animale 1-2 ori pe sapamana carne rosie sau ficat, cereale integrale si leguminoase, alge, spirulina. Pentru a favoriza absorbtia fierului evita sa consumi ceai, ceai verde in special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *